Je laat je telefoon per ongeluk in de wc vallen of belt te lang in de regen. Het kan zomaar gebeuren: Waterschade aan je telefoon. Wanneer je telefoon beschadigt raakt door vocht is het vooral belangrijk zo snel mogelijk in de grijpen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de schade te herstellen:

1. Schakel je telefoon uit

Bij waterschade aan je telefoon is het van belang dat je je telefoon zo snel mogelijk uitschakelt. Zet de telefoon pas weer aan als er helemaal geen water meer in zit. De kans op kortsluiting is anders erg groot. Sluit de telefoon ook niet aan op de oplader. Dit kan onherstelbare schade veroorzaken.
Verwijder de beschermhoes, de batterij en de simkaart uit de telefoon. Schud al het overtollige vocht er uit en droog de telefoon goed af. Dit kan bijvoorbeeld met een handdoek of een stuk keukenrol. Als je al het overtollige water hebt verwijderd, kun je door met de volgende stap.

2. Droog de telefoon

Als je al het overtollige vocht hebt verwijderd, is het tijd om de telefoon zorgvuldig te drogen. Let op, ook hierbij mag je de telefoon niet aanzetten. Er zijn verschillende manieren om je telefoon te drogen. Het belangrijkste is dat dit snel gebeurt nadat de waterschade is ontstaan. Een eerste manier om je telefoon te drogen is met rijst. Leg de telefoon minimaal 24 uur in een afgesloten bak met een grote hoeveelheid ongekookte rijst. Het vocht uit de telefoon zal in de rijst trekken. Zorg ervoor dat de openingen van de telefoon goed afgesloten zijn. Er kunnen anders rijstkorrels in vast komen te zitten. Het voordeel van het drogen met rijst is dat het erg goedkoop is en dat je het meestal wel in huis hebt. Een minpunt van deze methode is dat er vlekjes op je telefoon kunnen ontstaan.
Een andere manier om je telefoon te drogen is door silicagel te gebruiken. Deze kleine zakjes met korreltjes vind je vaak in verpakkingen van elektrische apparaten. Om je telefoon goed te drogen bedek je het hele apparaat met zakjes silicagel. De gel neemt het vocht sneller op dan de rijst. En je hoeft niet bang te zijn dat er vlekjes op je telefoon komen. Het kan wel erg lastig zijn om genoeg zakjes te verzamelen om je hele telefoon te bedekken.

Er zijn ook speciale vocht absorberende zakken die je kunt gebruiken voor het drogen. Vochtvreters en kattenbakkorrels werken ook goed om al het vocht te verwijderen. De kans is echter klein dat je deze in huis hebt. Houd in gedachten dat het vooral belangrijk is om zo snel mogelijk te handelen bij waterschade.

Heb je geen rijst of andere vocht absorberende materialen in huis? Dan kun je altijd nog proberen de telefoon te drogen met een föhn. Zorg er wel voor dat de föhn op de koudste stand staat. Hete lucht kan je telefoon onherstelbaar beschadigen.

Telefoon weer inschakelen

Zet je telefoon pas weer aan als echt al het vocht verdwenen is. Wanneer dit precies is, is lastig te zeggen. Aan de buitenkant is namelijk niet te zien of er nog water in het apparaat zit. Het is aan te bevelen minimaal twee dagen te wachten tot je je telefoon weer inschakelt. Als het kan, kun je het beste nog wat langer de tijd nemen. Hoe langer je de telefoon laat drogen, hoe groter de kans dat al het vocht verdwenen is.
Als je je telefoon hebt ingeschakeld, controleer dan direct of alle functies goed werken. De kans bestaat dat er schade is ontstaan aan de connectoren. Als dit het geval is, kun je een reparateur vragen deze te vervangen.

Niet gelukt?

Hoe goed je ook je best hebt gedaan om te waterschade te herstellen, de kans bestaat dat je telefoon het niet heeft overleefd. Maar misschien kan de telefoon nog gemaakt worden. Ga hiervoor naar een reparatiedienst. Een gespecialiseerde reparateur kan je een advies geven over het herstellen van de schade. Je kunt proberen de kosten te verhalen bij je inboedelverzekering of kostbaarhedenverzekering. Ook is het handig om even te controleren of er nog garantie op je telefoon zit. Waterschade wordt meestal niet vergoed, maar je kunt het altijd proberen.

Bron: Foonz iPhone reparatie

RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.abeltelecom.nl/waterschade-aan-je-telefoon">
Twitter